Slaapzakken

Waterafstotend dons?
De 100% ganzendons die wij gebruiken voor de slaapzakken is geïmpregneerd. Deze behandeling zorgt ervoor dat het lichaamsvocht niet meer tot in de kern van het dons doordringt maar er als het ware omheen geleid wordt. Uw slaapzak neemt uw lichaamsvocht sneller op en stoot het ook sneller weer af. Bij dit dons blijft de isolatiewaarde ook in vochtige omstandigheden dus beter intact.

Waarom een Donsana slaapzak?
De vulkracht en het gewicht zijn bepalend voor de kwaliteit van uw slaapzak. Dons heeft een perfecte isolerende werking en is zeer licht van gewicht. Gebroeders Jonk BV is al vanaf 1925 gespecialiseerd in ambachtelijk vakwerk op het gebied van dons en veren. Via traditionele kanalen beschikken wij over kwalitatief zeer hoogwaardige donssoorten, welke worden gebruikt voor de productie van de Donsana slaapzak.

Vulmateriaal
Ganzendons heeft een wat grotere donsvlok dan eendendons. Dit betekent dat de vulkracht van ganzendons nog groter is dan die van eendendons. De grootste donsvlok is die van de 100% Pilsener. Deze is door de consumentenbond getest onder de merknaam Montana® Dons en kreeg als enige het predikaat ‘uitstekend’.

Garantie
Bij Donsana slaapzakken heeft u 5 jaar garantie op productie- en materiaalfouten.

Een 10 voor dons
1. Klein pakvolume & lichtgewicht
2. Allergievriendelijk
3. Variabele isolatie
4. Wasbaar
5. Milieuvriendelijk
6. Navulbaar
7. Vochtregulerend
8. Lange levensduur
9. Comfortabel
10. 5 Jaar garantie

1. Klein pakvolume & lichtgewicht                                                                                                    
Van alle vulmaterialen heeft dons het geringste gewicht en de hoogste isolatiewaarde. Daardoor is een met dons gevulde slaapzak ingepakt het lichtst en het kleinst. Tijdens een vakantie mag de donzen slaapzak zo vaak als u wilt opgerold en ingepakt worden. Daar kan hij prima tegen. Dons is een natuurlijk materiaal en moet regelmatig worden gelucht. Daarom wordt - na de vakantie - een donzen slaapzak het best bewaard in een luchtige opbergzak.

2. Allergievriendelijk
Veel mensen zijn allergisch voor de huismijt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dons en veren niet aantrekkelijk zijn als verblijfplaats of als voedselbron voor de huismijt. Alle Donsana slaapzakken zijn van het fijnst geweven tijk gemaakt. Deze tijk is vrijwel ondoordringbaar voor de huismijt. Bent u allergisch voor de huismijt? Dan is juist een Donsana slaapzak een goede keuze.

3. Variabele isolatie
Een donzen slaapzak heeft een groot bereik waarbinnen hij niet te warm en niet te koud is. Dit is het ‘hermisch comfort’ van een slaapzak. Een donzen schotjes slaapzak van Donsana heeft geen koude naden en houdt de warmte het beste vast. De donskamers zijn door schotjes van elkaar gescheiden. Deze donskamers zijn dwarsgeplaatst waardoor het dons niet naar het voeteinde verschuift. Het dons kan wel naar links of naar rechts worden verschoven. Hierdoor kan bij warm weer het dons onder het lichaam worden verschoven en is de slaapzak op het lichaam dunner en minder warm. Omgekeerd kan bij koud weer het meeste dons bovenop worden verplaatst, waardoor de slaapzak warmer wordt. Door het dons binnen een slaapzak te verplaatsen en de isolatie te variëren is een donzen slaapzak voor veel verschillende omstandigheden geschikt.

4. Wasbaar
Iedere Donsana slaapzak kan zo vaak als dat nodig is worden gewassen. Laat uw slaapzak nooit chemisch reinigen. De slaapzak kan in een 5 kg wasmachine met automatische waterdosering systeem, in voldoende water, op 40°C gewassen worden. Als u zelf wast, gebruik dan wasmiddel dat geschikt is voor dons. Centrifugeer met een laag toerental. Na het wassen de slaapzak langdurig drogen in een droogtrommel. Daarna de slaapzak goed opkloppen en het dons over de hele slaapzak verdelen. Laat bij voorkeur uw kostbare slaapzak vakkundig wassen. Door de slaapzak te wassen - wanneer dat nodig is - verlengt u de levensduur.

5. Milieuvriendelijk
Alleen watervogels zoals eenden en ganzen leveren het dons dat wij in slaapzakken gebruiken. Dons is een natuurprodukt en biologisch afbreekbaar. Dons gaat als natuurlijk vulmateriaal voor slaapzakken veel langer mee dan een met kunstvezel gevulde slaapzak. De vulkracht van een kunstvezel vulling vermindert snel vergeleken met donsvulling. Een donzen slaapzak gaat beduidend langer mee. Mede daardoor is een donzen slaapzak milieuvriendelijker.

6. Navulbaar
Een Donsana slaapzak heeft een bijzonder lange levensduur. Bij aanschaf van de slaapzak kan niet altijd rekening worden gehouden met gebruik in de toekomst. Daarom is het bij ons mogelijk een voor 3 seizoenen geschikte slaapzak ook voor het wintergebruik geschikt te maken door hem bij te vullen. Bij vele andere merken kan dit niet. Alle Donsana slaapzakken zijn navulbaar.

7. Vochtregulerend
Een Donsana slaapzak heeft een groot bereik waarbinnen de slaapzak comfortabel warm is en warm blijft. Dons kan maar liefst 30% van zijn gewicht aan vocht reguleren zonder dat het vochtig aanvoelt. Dit is belangrijk omdat u iedere nacht door natuurlijke verdamping 1/4 liter vocht verliest. Bij dons merkt u daar niets van door het hoge vochtregulerende vermogen van het kwaliteits dons.

8. Lange levensduur
Een slaapzak laat zijn echte gezicht pas zien na een aantal vakanties. Daarom zijn alle onderdelen van een Donsana slaapzak in levensduur op elkaar afgestemd. Wij controleren alle verwerkte materialen vooraf en staan garant voor het ontbreken van zwakke schakels in onze produkten. De lange levensduur wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van het dons. Vooral volgroeid dons uit koude streken is geschikt als slaapzak vulling.

Ook in de hoogwaardigste donssoorten zitten enkele onvolgroeide donsveertjes. Het is met name bij kunststoftijken mogelijk dat een enkel donsveertje door de tijk dringt. Dit is echter zo weinig dat het geen enkele invloed heeft op de isolatiewaarde en levensduur van de slaapzak. Het beste is dat u het donsveertje terugduwt in de tijk en daarna de stof even dichtwrijft.

9. Comfortabel
Een Donsana slaapzak heeft een groot bereik waarbinnen hij comfortabel warm is. Dat komt voor een groot deel door de souplesse van de slaapzak. Souplesse ontstaat door het ontbreken van stugge tijk of vulmaterialen. Door de grote vervormbaarheid van dons en de tijk zal de slaapzak zich gemakkelijk naar uw lichaam voegen. Deze souplesse zorgt ervoor dat er geen onnodige ruimtes verwarmd moeten worden. Dit heeft een gunstig effect op de warmte-isolatie.

Bij de keuze tussen deken- of mummiemodel maakt men de afweging tussen gewicht en comfort. Een dekenmodel biedt meer bewegingsvrijheid en kan als dekbed gebruikt worden. Een mummiemodel is aan de onderkant smaller en heeft meestal een capuchon. Door het kleinere oppervlak is de mummie lichter in gewicht, geeft het minder warmteverlies en heeft een kleiner pakvolume.

10. Garantie
U heeft op uw Donsana slaapzak 5 jaar garantie op fabricage- en materiaalfouten. Bovendien garanderen wij maximale service als het gaat om reparatie en bijvullen van uw slaapzak.